"De Video Impact Training helpt deelnemers aan professionele en sociale impact!

Edwin Bakker, Golypoon

November 2021- 

Afgelopen oktober startte de Video Impact Training Nairobi (VIT) in Kenia. Dat betekent dat studenten van Nairobits een schooljaar lang allerlei live en online trainingen krijgen in het maken van professionele video’s. Initiatiefnemer en trainer Edwin Bakker van Golypoon, was negen dagen in Nairobi (Kenia) om de eerste live training te realiseren. De Video Impact Training (VIT) is tot stand gekomen door een samenwerking van Golypoon en de ICT opleiding Nairobits. Edwin: “Een paar jaar geleden maakte ik een televisieprogramma voor Metterdaad over deze opleiding. Toen al bespraken directeur Magdalene Wanjugu en ik de meerwaarde van een videotraining voor de studenten. De afgelopen jaren hebben we dan ook wat losse video trainingen gedaan. Het succes daarvan was reden om de training structureel aan te bieden.”

De Corona periode bleek een mooie tijd om  de training verder te ontwikkelen tot de Video Impact Training. Edwin: Met Magdalene heb ik vaak online vergaderd. Uiteindelijk is het natuurlijk fantastisch dat zij het voor elkaar heeft gekregen om de VIT onderdeel te maken van het onderwijsaanbod van Nairobits.” 

De keuze om een video training aan te bieden aan studenten van Nairobits, vindt Edwin heel logisch. “Deze studenten leren websites maken en ontwerpen. De VIT is een aanvulling daarop. Ze vergroten hun meerwaarde als videomaker. Door de enorme vraag naar video’s zullen opdrachtgevers namelijk graag een video op hun website willen.” 

Live en online lessen

De Video Impact Training Nairobi bestaat uit lessen die ‘live en online’ worden aangeboden. Edwin: “We zijn gestart met een live training in Nairobi. Samen met leraar Kennedy Wachira van Nairobits, heb ik de studenten negen dagen kunnen trainen.” De rest van het schooljaar krijgen de studenten online les. “Elke twee weken ontvangen studenten online een nieuwe video opdracht die ze zelfstandig moeten uitvoeren.”
Essentieel voor het slagen van deze opzet van de VIT, is een goede samenwerking. Edwin: “ Omdat ik tijdens de online lessen in Nederland ben, is het goed dat Kennedy daar ter plekke de studenten helpt en stimuleert met de video-opdrachten.”

Anders leren denken

Tijdens de live training van de VIT leren deelnemers allerlei professionele en sociale vaardigheden. Edwin: “Allereerst moeten studenten een actieve en nieuwsgierige houding aannemen. Ik wil ze ervan bewust maken dat er overal in je directe omgeving mooie verhalen te vinden zijn.” Daarna gaan ze aan de slag met professionele vaardigheden die nodig zijn om goede video’s maken. “Dat betekent bijvoorbeeld eerst een goed ‘papieren verhaal’ maken”, aldus Edwin. “Pas als dit scenario klaar is, ga je verder om je video te filmen en monteren.”

Ik wil studenten ervan bewust maken dat er overal in je directe omgeving mooie verhalen te vinden zijn.”

Naast professionele vaardigheden spelen in de VIT ook sociale vaardigheden een belangrijke rol. Edwin: “Denk aan dingen als leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en op tijd komen. Maar bijvoorbeeld ook hygiëne.  Als videomaker kom je heel dichtbij je hoofdpersonen. Dus schoon en fris zijn is dan behoorlijk essentieel.”

Smartphones

Ook belangrijk voor de VIT is het gebruik van smartphones. Edwin: “We leren deelnemers bewust om alles te doen met mobiele telefoons. Hierdoor kunnen ze buiten de training om blijven oefenen en zich ontwikkelen.” Bij de start van de VIT hoort dan ook een rugtas vol spullen die de deelnemers gebruiken. “In deze rugtas zit een smartphone en extra spullen als een microfoon, klein statief en licht”, vertelt Edwin. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om video’s te maken. Dit maakt de training compleet. Het draait uiteindelijk om het besef dat jij als Storyteller impact hebt! Jij kunt met alle vaardigheden en een smartphone overal en altijd verhalen maken en presenteren.”

Het draait uiteindelijk om het besef dat je impact hebt als Storyteller. Jij kunt met alle vaardigheden en een smartphone overal en altijd verhalen maken en presenteren.”

Cultuurverschil

Ondanks het goede programma van de VIT,  zorgt een training geven in het buitenland voor allerlei uitdagingen. Edwin: “Heel grappig was dat ik bij aankomst hoorde dat er niet acht, maar achttien deelnemers meededen. En dat er van de negen geplande trainingsdagen, er twee zouden uitvallen vanwege een feestdag. Dat was natuurlijk even schakelen. Daar gaat je planning. Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd, om vooral in oplossingen te denken en erg flexibel te zijn.”

Impact

Een andere uitdaging is het omgaan met studenten uit een andere cultuur. Edwin: “Neem bijvoorbeeld de openheid en kwetsbaarheid van de deelnemers. Een van de eerste opdrachten in de VIT is het presenteren van jouw échte verhaal. Dat is voor veel studenten van Nairobits lastig. Met hun verzorgde kleding en goede presentatie, verbloemen ze grotendeels hun achtergrond. Ook zijn ze daar minder open over. Je merkt dat het lastig voor ze is om het echte verhaal te vertellen van afwijzing, pech, weinig of geen kansen en andere consequenties van armoede.”
Oefeningen en een veilige setting helpen om dit toch voor elkaar te krijgen. “Een van de studenten had het op een gegeven moment echt heel zwaar”, licht Edwin toe. “Hij had zichtbaar moeite met de interview opdracht en dat zorgde voor hilariteit. Toch bleef hij het proberen. Toen ik er de volgende dag bij hem op terug kwam, vertelde hij dat hij die hele avond had geoefend. Hij had al zijn broers en zussen geïnterviewd. Zijn moeder had zelfs voor het eerst verteld over haar moeilijke jeugd. Uiteindelijk was het uitgelopen op een mooi gesprek. Dat is toch fantastisch? Alleen al hierom zou ik de VIT voor altijd en overal willen doen!”

Doelen van de Video Impact Training Nairobits

Professionele en sociale vaardigheden als video maker

Activeer je netwerk en omgeving met jouw video verhalen

Maak professionele video's voor organisaties en bedrijven

Volg onze social impact

Terug naar Golypoon VIT

Meer van Golypoon Foundation