Best support is self support:

'Tijd voor mezelf heb ik niet'

October 20 2018, Kisumu, Kenia 

Om half zeven ’s avonds lopen de meeste studenten van Ujima richting de poort om naar huis te gaan. De schooldag zit er op. Vivian heeft nog een coachingssessie op het programma staan met coach Jacky. Ujima vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van de persoonlijke situatie van alle studenten. Nog even dus en dan kan ze na een lange dag met een schoonmaakbaan, stage in de keuken van de Souvereign en een schooldag eindelijk richting huis. 

“Hoe ziet je dag er eigenlijk uit Vivian?”, begint coach Jacky het gesprek met haar student. “Ik sta op om vijf uur in de ochtend”, licht Vivian toe. “Ik maak mijn zussen wakker om naar school te gaan. We ontbijten en ik stuur ze naar school. Om half zeven begin ik met schoonmaken van kantoren en moet om acht uur daarmee klaar zijn. Daarna ben ik naar mijn stage gegaan bij het Souvereign hotel. Na de keukenstage, moest ik hier bij Ujima komen voor de lessen. ” 

Gebrek aan concentratie

Jacky licht toe waarom ze dit gesprek hebben. “De bedoeling van deze coachingsessie is om je te helpen deze opleiding vol te kunnen houden. We weten dat dit heel veel van je vraagt. ” Jacky doelt op het feit dat de leraren aan Vivian hebben gemerkt dat Vivian soms erg moe op school verschijnt. “We zien aan haar dat ze soms moe is. Dit leidt tot een gebrek aan concentratie. Dus leek het me goed dit met haar te bespreken.”

Tijd voor jezelf

The best support is Self support,  is het credo van Ujima. Jacky: “Als je niet voor jezelf kunt zorgen, dan kom je er niet! We leren onze studenten om jezelf op de eerste plek te zetten. Om sterk en onafhankelijk te kunnen zijn.”  Ze vraagt aan Vivian hoeveel tijd ze voor zichzelf heeft. “Om te rusten?”, stelt Vivian de vraag terug. “Eigenlijk heb ik geen tijd voor mezelf. Ik ben altijd druk. Allereerst moet er geld binnenkomen voor onderhoud van mijn broer en zussen. Het gezin moet overleven. Daarnaast moet er zoveel gebeuren. ” Als Jacky verder doorvraagt of er dan echt geen enkele tijd is voor een beetje rust, antwoordt Vivian: “Misschien op zondag. Dan is het tijd voor de schoonmaak en de was. Dan lukt het me om even na te denken.”

Stress

Op de vraag van Jacky of Vivian iemand heeft die haar helpt, antwoordt Vivian resoluut van niet. “Nee ik ben zelf verantwoordelijk om alles draaiend te houden. Ik ben de kostwinner van het gezin.” Jacky vindt dit antwoord van haar student best zorgelijk. “Deze thuissituatie is erg stressvol voor Vivian. Het idee dat je verantwoordelijk bent voor je broer en zussen is een enorme verantwoordelijkheid die op haar schouders rust. Dat baart me zorgen. Want hoe combineer je een aantal banen en alle activiteiten die nodig zijn voor het gezin met deze opleiding? Ik vind dat ze echt meer pauzes nodig heeft om het vol te kunnen houden.”

Jacky confronteert Vivian met haar idee om meer pauzes te nemen. Vooral om te voorkomen dat ze straks allerlei problemen krijgt met haar lichaam. Jacky: “je moet jezelf tijd en rust gunnen. Je moet van jezelf leren houden. Als je dit doet zal alles vanzelf goedkomen.” Vivian beaamt dit, maar weet eigenlijk zelf al dat dit voor haar onmogelijk is. “Misschien kan ik tijdens het wassen meer tijd nemen om echt na te denken en tot rust te komen”, zegt ze aarzelend.  “Ja tijdens het wassen dwalen mijn gedachten wel eens af. Dus tijd om even na te denken.”

Bekijk de video bij deze blog:

Video afspelen