Opleiding doen als kostwinner:

'balen van mijn eigen vermoeidheid'

October 20 2018, Kisumu Kenia 

Het is half vier in de middag. Studenten van Ujima staan opgewonden te kletsen op het kleine plaatsje voor het schoolgebouw. Op het programma staat een les over Life-Skills. Dat betekent veel interactie en rollenspelen. Er wordt vandaag dan ook veel energie gevraagd van de studenten. En dus ook van Vivian, die er inmiddels al ruim 8 uur werkinspanning heeft opzitten.

Als de les bijna begint, komt Vivian net aanlopen. Ze heeft deze dag al flink wat energie gegeven aan haar schoonmaakbaan en de stage in de keuken bij het Souvereign Hotel.  “Ujima is altijd heel leuk, zegt Vivian. “We leren alles over werken in de Horeca en hopen natuurlijk een diploma te krijgen.”

Ujima biedt studenten als Vivian op een opleiding in Hospitality; Horeca. Daarbij krijgen met name jongeren een kans die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Vivian: “Hier zitten allerlei jonge mensen geen geld hebben om het schoolgeld te betalen. Omdat hun ouders geen vast inkomen hebben, of omdat ze zijn overleden. Daardoor hebben ze alleen zicht op baantjes die erg onzeker zijn. Met als gevolg dat ze moeilijk vooruit kunnen in het leven. Om deze jongeren een betere toekomst te bieden, biedt Ujima ze een kans om een diploma te halen.”

Ruzie

Vivian: “Als kind was het een van mijn dromen om gastvrouw te zijn. Ik hou ervan om mensen te bedienen en hen te verwelkomen. Toen ik over Ujima hoorde, wist ik dat ik hier moest zijn.” Na een presentatie over Gastheerschap, is het tijd voor rollenspellen. De groep van Vivian heeft als onderwerp conflictbemiddeling. Het gaat er in dit rollenspel soms hard aan toe. “De rollenspellen zijn best heftig om te doen. Het is alsof je echt in de situatie zit. Vandaag had ik een boze baas. Hij was echt uit op ruzie en was heel onredelijk. Dan voel ik me best aangevallen en vind ik het moeilijk om rustig te blijven. Gelukkig leer ik hoe ik moet omgaan met problemen en hoe je deze op kunt lossen. Het is daarom een erg goede oefening.”

Vermoeidheid

Na de rollenspellen is het tijd voor een meeting over ‘je eigen grenzen bewaken’. Buiten in de volle zon zijn de studenten samengekomen om hierover te discussiëren. Vivian is zichtbaar vermoeid. “Ik vond het moeilijk om tijdens deze les mijn aandacht erbij te houden. Het was warm en ik merkte dat ik afwezig was. Daar vind ik verschrikkelijk, want ik wil zoveel mogelijk dingen leren!” 

Het is bijna zes uur. Bijna tijd om naar huis te gaan. Toch staat er voor Vivian nog een onderdeel Coaching op het programma. Persoonlijke coaching is een belangrijk onderdeel van de opleiding van Ujima. Hopelijk heeft Vivian nog energie om dit gesprek aan te gaan. 

Bekijk de video bij deze Blog:

Video afspelen